Uszka do barszczu siostry Anastazji

Pyszne uszka do barszczu siostry Anastazji. Prosty farsz składa się z suszonych grzybów, cebuli i bułki tartej. Ciasto na uszka powstaje a bazie mąki i letniej wody z dodatkiem słodkiego mleka.

Farsz na uszka wigilijne:
35 dkg suszonych grzybów
średnia cebula
1 łyżka masła
bułka tarta
do smaku sól i pieprz

Grzyby moczymy przez kilkanaście godzin. Gdy nasiąkną wodą gotujemy je przez 2 godziny, aż zrobią się miękkie i drobno siekamy lub mielimy na maszynce.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na większej patelni szklimy na maśle. Pod koniec szklenia wsypujemy rozdrobnione grzyby mieszamy razem i odstawiamy z ognia. Do farszu dodajemy bułki tartej w ilości aby konsystencje nie była za rzadka. Farsz doprawiamy przyprawami.

Ciasto na uszka wigilijne
25 dkg mąki
1 jajko
2 łyżki oliwy
letnia woda z dodatkiem słodkiego mleka
szczypta soli

Z przesianej mąki tworzymy górkę, w środek wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli. Mieszamy ciasto, stopniowo dolewając wody z mlekiem. Ugniatamy energicznie ciasto by było elastyczne i twarde jak na pierogi. Następnie rozwałkowujemy ciasto na jeden duży kwadrat i wycinamy z niego mniejsze kwadraciki o boku 4cm. Na każdy kwadracik nakładamy łyżeczką farsz. Następnie kwadraciki z farszem zlepiamy tak by powstały trójkąty. Oba boki trójkącików sklejamy ze sobą i tak powstają nam uszka.

Do wrzącej osolonej wody wrzucamy uszka. Wlewamy 30 ml oleju i mieszamy cedzakiem, aby pierożki nie sklejały się. Po wypłynięciu uszek na wierzch gotujemy je jeszcze przez 3-4 minuty i wyławiamy cedzakiem.

Odcedzone pierożki zalewamy gorącym barszczem czerwonym i podajemy na stół.

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Uszka do barszczu siostry Anastazji

Pozostaw wiadomość

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s