Śledzie ze śliwką

Świetny przepis, gdzie łamiemy słony smak smaku śledzi, słodką nutą suszonej śliwki. Potrawa idealnie pasuje na Wigilię, można ją śmiało serwować na każdą domowa imprezę. Wygląda efektownie i z pewnością zachwyci Waszych gości.

1 kg śledzi solonych
śliwki suszone
1 duża cebula

Zalewa:
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
1 szklanka wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
Łyżeczka soli
Liść laurowy, ziele angielskie

Śledzie moczymy 2 godziny w zimnej wodzie. Następnie osączamy, na każdy kawałek kładziemy sporą śliwkę suszoną. Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką. Rulonik przekrajamy wzdłuż i układamy w szklanym naczyniu ( może być szeroki słoik).


Zalewa:
Cebule kroimy w piórka i smażymy na odrobinie oleju aż sie zeszkli. Zalewamy olejem, wodą i octem, dodajemy koncentrat oraz cukier i przyprawy. Gotujemy 5 minut. Gorąca zalewą zalewamy śledzie, gdy wystygną przestawiamy je do lodówki. Najlepsze są po około 2 dniach.

Reklamy

Pozostaw wiadomość

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s